Contextuele therapie

contextuele-therapie

Contextuele therapie

Wat is contextuele therapie? Contextueel werken betekent simpel gezegd dat jij niet gezien wordt als een individu, maar  als een onderdeel van een groter geheel,  jouw context. De huidige context zoals b.v. je relatie,  gezin,  werk, buurt, maar  ook de context waar je in opgroeide, jouw gezin van herkomst.

Wat heb je daar geleerd en meegemaakt? In het gezin waarin je opgroeit leer je veel over jezelf en het leven. Er worden belangrijke levenslessen doorgegeven. Al generaties lang wordt er geïnvesteerd en gezorgd in herkenbare patronen. Dat is mooi, om het leven door te geven en het kan groei en ontwikkeling door de generaties heen opleveren. Maar het kan soms ook lastig zijn. Er kan sprake zijn van onrecht, in allerlei vormen. Denk aan oorlog, armoede, ziekte, (voortijdig) overlijden, een handicap, verslaving, onveiligheid. Onrecht maakt dat het zorgen/investeren/geven onder druk komt te staan. Geven en ontvangen raken uit balans wat vaak weer nieuw onrecht veroorzaakt. De patronen en lessen die doorgegeven worden zijn dan niet meer alleen maar constructief en helpend.

In het verleden kunnen dus mooie, maar ook moeilijke ervaringen, onvervulde verlangens, onuitgesproken verwachtingen of teleurstellingen liggen. Moet je daar dan maar in berusten? Je kunt het toch niet meer veranderen? Dat klopt, maar je kunt er wel iets aan doen als die ervaringen nu nog steeds invloed op jou hebben.

Het is goed om je te realiseren dat jij ook invloed hebt! Dat oude patronen doorbroken kunnen worden. Als aan de levenslessen nieuwe lessen worden toegevoegd is dat niet alleen rechtvaardig voor jou, maar ook voor de toekomstige generaties.

Door samen met een contextueel therapeut stil te staan bij de patronen en ervaringen in het verleden en ze te verwerken komt er weer ruimte in het heden. Ruimte om op een verantwoorde manier te bepalen hoe jij in het leven wilt staan en wat jij op jouw beurt belangrijk vindt om door te geven, nu en in de toekomst.

Lees meer over;

Reacties zijn gesloten.