EFT

EFT-VOOR-PARTNERS

Emotionally Focused Therapy (EFT)

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een vorm van relatietherapie die door de Amerikaanse klinisch psycholoog Dr. Sue Johnson is ontwikkeld, als antwoord op de vele relatieproblemen waar ze in haar praktijk mee geconfronteerd werd. EFT is gebaseerd op de hechtingstheorie van Bowlby. Bowlby toonde wetenschappelijk aan dat kleine kinderen een veilige persoon in de omgeving nodig hebben om zich evenwichtig te kunnen ontwikkelen. Sue Johnson stelt dat ook volwassenen behoefte hebben aan hechte en veilige relaties. Een veilige verbinding met een dierbare maakt je sterker. Je kunt beter omgaan met tegenslag, stress en pijn.

Partner relatietherapie

Johnson ziet de partnerrelatie vooral als een emotionele band en toont aan dat de meeste ruzies in feite voortkomen uit angst voor verlies van die band. De ruzies zijn vaak een vorm van protest als de emotionele verbondenheid verloren dreigt te gaan.

Onder alle ellende van een crisis vragen de partners elkaar: kan ik nog op je rekenen, je vertrouwen? Ben je beschikbaar, reageer je als ik je nodig heb? Tel ik nog voor je? Waardeer je mij en aanvaard je mij? Heb je me nodig en vertrouw je op mij? Woede, kritiek, verwijten, eisen, het zijn allemaal noodkreten naar de geliefde, oproepen om zijn of haar hart open te stellen, om de emotionele verbondenheid te herstellen. EFT werkt met name aan het herkennen van noodkreten om daar vervolgens goed op te leren reageren. Als therapeut kan ik jullie helpen de niet werkende patronen te herkennen en nieuwe manieren van verbinden te ontwikkelen.

Lees meer over;

Reacties zijn gesloten.