Relatietherapie

relatietherapie

RELATIETHERAPIE

Je hebt het gevoel dat je elkaar kwijtraakt. Je ervaart afstand. Het lijkt wel of je het niet goed kunt doen. Gesprekken hierover eindigen al snel in kritiek op elkaar en een discussie die niets oplevert.

Als het jullie al een tijdje niet meer lukt om er samen uit te komen, als steeds weer dezelfde conflicten of gebeurtenissen opspelen, dan is het wellicht een goed moment om hulp van een relatietherapeut in te schakelen. Een professional die oog heeft voor ieders belangen, ook van eventuele kinderen. Omdat ik van een gezonde afstand naar jullie relatie en communicatie kijk ontdekken we snel jullie valkuilen en niet-werkende patronen. Om vervolgens te werken aan een gezonde manier van verbinden (zie ook pagina EFT).

EMOTIONALLY FOCUSED THERAPY (EFT)

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een vorm van relatietherapie die door de Amerikaanse klinisch psycholoog Dr. Sue Johnson is ontwikkeld, als antwoord op de vele relatieproblemen waar ze in haar praktijk mee geconfronteerd werd. EFT is gebaseerd op de hechtingstheorie van Bowlby. Bowlby toonde wetenschappelijk aan dat kleine kinderen een veilige persoon in de omgeving nodig hebben om zich evenwichtig te kunnen ontwikkelen. Sue Johnson stelt dat ook volwassenen behoefte hebben aan hechte en veilige relaties. Een veilige verbinding met een dierbare maakt je sterker. Je kunt beter omgaan met tegenslag, stress en pijn.

Lees meer

(Johnson ziet de partnerrelatie vooral als een emotionele band en toont aan dat de meeste ruzies in feite voortkomen uit angst voor verlies van die band. De ruzies zijn vaak een vorm van protest als de emotionele verbondenheid verloren dreigt te gaan.

Onder alle ellende van een crisis vragen de partners elkaar: kan ik nog op je rekenen, je vertrouwen? Ben je beschikbaar, reageer je als ik je nodig heb? Tel ik nog voor je? Waardeer je mij en aanvaard je mij? Heb je me nodig en vertrouw je op mij? Woede, kritiek, verwijten, eisen, het zijn allemaal noodkreten naar de geliefde, oproepen om zijn of haar hart open te stellen, om de emotionele verbondenheid te herstellen. EFT werkt met name aan het herkennen van noodkreten om daar vervolgens goed op te leren reageren. Als therapeut kan ik jullie helpen de niet werkende patronen te herkennen en nieuwe manieren van verbinden te ontwikkelen.)

COMMUNICATIE en EMOTIE

Tijdens een meningsverschil of relatiecrisis kunnen de emoties soms hoog oplopen. Dat kan voor behoorlijk wat ruis zorgen in de onderlinge communicatie.

Emoties als sleutel tot succes: In zijn boek over dit onderwerp laat Daniël Goleman zien dat niet de meningsverschillen of de emoties  het probleem zijn, maar de manier waarop we ze uiten en verwoorden!

Lees meer

(Sinds halverwege de jaren tachtig is het wetenschappelijk onderzoek naar het brein en naar onze emotie in een stroomversnelling gekomen. Die stroom van nieuwe informatie  heeft gemaakt dat de wetenschap eindelijk in staat was om met gezag te spreken over meest irrationele kanten van de psyche nl. onze emoties. Er werd nagedacht over de vraag: Wat maakt dat mensen met een hoog IQ niet slagen op bepaalde gebieden van hun leven en dat degenen met een gemiddeld IQ het soms opmerkelijk goed doen? Goleman zou zeggen dat het verschil vaak ligt in de vaardigheden die we emotionele intelligentie noemen.

Onder emotionele intelligentie vallen de vaardigheden:

 • zelfbeheersing, impulsen kunnen beheersen
 • het vermogen om jezelf te motiveren
 • empathie, het vermogen om emoties van anderen en jezelf te duiden
 • compassie, gevoelig zijn voor de nood van anderen
 • samenwerken
 • luisteren
 • rekening houden met de ander
 • jezelf of de ander op tijd kunnen kalmeren bij boosheid
 • negatieve gedachten herkennen en ontkrachten
 • conflicten kunnen oplossen
 • het bedwingen van gevoelens van wanhoop

Deze vaardigheden zijn van cruciaal belang in de communicatie, vooral als er gesproken wordt over belangrijke, gevoelige en moeilijke onderwerpen .

Omdat ik van een gezonde afstand naar jullie relatie en communicatie kijk ontdekken we in de therapie snel jullie valkuilen en niet-werkende communicatiepatronen. En het goede nieuws is dat het mogelijk is om dit te veranderen! Soms wordt er met een paar kleine aanwijzingen van mij als therapeut al grote vooruitgang geboekt.)

FAMILIETHERAPIE

Het hebben van sociale relaties, je met de mensen om je heen verbinden, is van levensbelang. Relaties met ouders, broers en zussen en kinderen kunnen veel vreugde geven in het leven. Maar deze relaties lopen niet altijd soepel. Ze kunnen ook teleurstellen, knellen of stress opleveren. Moet je dat dan accepteren zoals het is? Je kunt ook besluiten om met de hulp van een therapeut en familietherapie te werken aan de kwaliteit van je relaties. Om te leren op een constructieve manier de dialoog aan te gaan met elkaar en te verwoorden wat je ervaart en wat je verlangens zijn in jou relaties.

“Wij zijn als voorbereiding op ons huwelijk naar Annet gegaan en het heeft ons erg geholpen! We gingen in gesprek over wat er achter schijnbare frustraties zit en hebben geleerd om anders naar moeilijke situaties te kijken. We zijn elkaar meer gaan waarderen en dat heeft merkbaar verschil gemaakt. Annet gaat heel discreet met haar cliënten om en biedt een veilige plek waar je echt vrijuit kunt praten. Ze doet de bedrijfsnaam eer aan .”

Ervaring achtergelaten op ikzoekchristelijkehulp.nl.

“Mijn man en ik kwamen bij Annet omdat we heel veel moeite hadden om goed met elkaar te communiceren, veel ruzies, onbegrip, dingen niet uitspreken, elkaar niet accepteren of ruimte geven enz. Wij stonden allebei open voor relatietherapie. Maar wij zijn totaal verschillend. Dus ik gaf van te voren aan dat hij niet zo van het zweverige, over gevoelens praten etc is terwijl ik juist heel erg met mijn gevoelens zat. Annet begreep dit. Wij voelden gelijk een klik met haar, wij voelden ons allebei op ons gemak, gehoord en de aanpak was to the point. Na enkele sessies hadden wij voldoende meegekregen om verder aan onze relatie te werken. Het gaat nu zoveel beter tussen ons, we herkennen nu iets sneller de valkuilen, we geven eerder toe wanneer we fout zitten en we willen er allebei wat mee, het positief afsluiten. Het blijft pittig met 3 kleine kinderen, drukke banen en hele verschillende karakters, maar dankzij Annet hebben we nu beter inzicht en we weten dat mocht het nodig zijn, wij altijd even terug kunnen bij haar voor ondersteuning. Mijn man en ik zijn veel gelukkiger nu, de liefde bloeit weer op.”

Ervaring achtergelaten op ikzoekchristelijkehulp.nl.

Reacties zijn gesloten.