Voluit leven

voluit-leven

Wat is voluit leven? Iedereen zal deze vraag waarschijnlijk anders beantwoorden. Voor mij is voluit leven onder andere tot ontplooiing komen, durven dromen, voldoening vinden in wat ik onderneem en in dit alles van betekenis zijn voor anderen. Ik vind het belangrijk om te blijven leren en om moeilijke dingen niet uit de weg gaan. Ik wil niet steeds van alles najagen, maar ontspannen, genieten van de kleine dingen, van de schoonheid overal om mij heen, van mooie ontmoetingen. Voluit leven is vooral een proces en een reis. Voor mijzelf kan ik me dat proces en die reis niet voorstellen zonder God. Hij is de bodem onder mijn bestaan en doet mij beseffen dat ik onderdeel ben van een groter geheel en een groter verhaal dan alleen het mijne.

In vrijheid verbinden

Voluit leven heeft ook alles te maken met relaties: vanuit vrijheid de  verbinding aangaan met de mensen om je heen. Vrijheid staat hier voor autonomie,  weten wie je bent en waar je voor staat. En dat ook laten zien in de keuzes die je maakt.  Dit heeft alles met identiteit en grenzen te maken.

De verbinding aangaan doe je met jezelf,  met je partner, kinderen, familie, collega’s, met God. Hoe wil jij kennen en gekend worden?  Respect, vertrouwen en communicatie zijn belangrijke thema’s in al je relaties. Het onderlinge geven en ontvangen maakt dat iedereen van betekenis kan zijn, een belangrijke voorwaarde voor eigenwaarde. Het is belangrijk dat het geven en ontvangen in balans is, om er voor de ander te kunnen zijn moet je ook goed voor jezelf zorgen.

Reacties gesloten.